caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Ryż z jabłkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Danie to troszke poszło w zapomnienie ale jest bardzo smaczne

Ryż z jabłkami

Składniki:

Ryż z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkami
Wymieszać mleko i wodę, dodać sól i ryż. Całość zagotować i gotować jeszcze 10 minut. Odstawić do czasu aż ryż wchłonie resztę płynu (15-20 min). Jabłka obrać, pokroic w kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do nich rodzynki, cynamon i cukier. Jesli są mało soczyste dodać 1/2 szklanki wody. Tak przygotowane jabłka smażyć aż będą szkliste. W naczyniu zaroodpornym (lub innym do zapiekania) ułozyc połowe ryżu, na to wyłożyć przesmażone jabłka (jesli pusciły sok to go odcedzić). Na wierzch wyłożyć reszte ryżu i polać na wierzchu wytworzonym sokiem. Zapiekać w temp 150-160 stopni przez ok 30 minut. Podane składniki wystarcza na 6-8 porcji.