halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Ryż z jabłkami na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ryż z jabłkami na słodko można podać jako deser lub jako drugie danie .Jest smaczny , lekko strawny .

Ryż z jabłkami  na słodko

Składniki:

Ryż z jabłkami na słodko

 

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkami na słodko
Ryż wypłukać , włożyć do garnka zalać gorącym mlekiem, dodać 2 szczypty soli .Pozostawić na malutkim ogniu do wchłonięcia mleka przez ryż .Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Położyć warstwę ryżu, jabłka, skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem, położyć warstwę ryżu. Położyć na wierzch wiórka masła.Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni.piekarnika. Zapiekać ryż ok. 40 minut.