Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ryż z krewetkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie to można podawać posypane żółtym serem i zapieczone w piekarniku.

Ryż z krewetkami.

Składniki:

Ryż z krewetkami.

 

  • ryż 30 dag
  • krewetki bez skorupek 15 dag
  • boczek wędzony 10 dag
  • jajka 4 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • groszek z marchewką 4 łyżki
  • sos sojowy 1 łyżka
  • smalec 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • szczypiorek siekany 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż z krewetkami.
Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać szczyptę soli, zagotować, włożyć ryż i gotować pod przykryciem 20 minut, odcedzić. Jajka wybić do garnuszka, roztrzepać z sosem sojowym, wsypać połowę drobno posiekanej cebuli, wymieszać. Na patelni rozgrzać smalec, wlać jajka i usmażyć cienki omlet. ostudzić i pokroić w makaronik. Krewetki smażyć przez 1 minutę na rozgrzanej oliwie, następnie dodać pokrojony w cienkie plasterki boczek, groszek i marchewkę, pozostałą posiekaną cebulę i smażyć około 2-3 minuty. Wszystko delikatnie wymieszać z pokrojonym omletem, przyprawić do smaku, podsmażyć jeszcze przez 2 minuty. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.