Sposób przygotowania:
Ryż z kurczakiem i cukinią
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczków. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Przygotować przyprawy. Na patelni rozgrzać ok. 3 łyżki oleju. Zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać do tego przyprawy. Smażyć razem ok. 2 minuty cały czas mieszając. Dodać startą cukinię, smażyć ok. 5 minut co chwilę mieszając. Dodać mięso i trochę soli ziołowej. Smażyć dalej, aż mięso się zetnie. Dodać rozdrobnione pomidory razem z zalewą, wlać pół szklanki wody. Wszystko dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać ryż. Wymieszać, jeszcze chwilę razem dusić.