mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ryż z kurczakiem i szafranem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne i proste danie

Ryż z kurczakiem i szafranem

Składniki:

Ryż z kurczakiem i szafranem

 

  • 900g piersi z kurczaka
  • 500g ryżu na risotto
  • 1 łyżeczka pokruszonego szafranu
  • 100g masła
  • 1 duża cebula
  • 2/3 szkl białego wina
  • 5 i 1/2 szkl bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 100g sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Ryż z kurczakiem i szafranem
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w krążki. W głębokim garnku rozgrzać 4łyżki masła, dodać kurczaka i cebulę, smażuć 8minut często mieszając. Wsypać ryż, wymieszać, gotować 3minuty. Wlać wino, zagotować i gotować 1minutę. Szafran wymieszać z 4 łyżkami gorącego bulionu, dodać do ryżu. Gotować, mieszając, tak długo aż się wchłonie. Wlać bulion. Zagotować. Gotować 20minut, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Risotto zdjąć z ognia, dodać resztę masła i ser. Dokładnie wymieszać. Od razu podawać.