Sposób przygotowania:
Ryz - z nietypowymi dodatkami
Pomidory sparzyc, obrac ze skorki i pokroic w mala kostke. Ryz wyplukac dobrze w zimnej wodzie. Cebulke obrac i pokroic drobno. Zagotowac wode do gotowania ryzu i posolic ja, na wrzaca wrzucic ryz. Cebulke lekko zrumienic na masle dodac pokrojone pomidory. Poddusic lekko kilka minut i przyprawic sola i pieprzem. Ja dodalam na koniec jeden, drobniutko pokrojony listek lubczyku. Sliwki suszone pokroic w mala kostke. Orzechy laskowe w plasterki (uwaga na palce!) Na malej patelni rozpuscic troche masla i wrzucic orzechy. Rumienic je ciagle mieszajac. Na koncu dodac do orzechow sliwki i praktycznie zdjac z ognia. Odstawic na bok, do pozniejszego uzycia. Gotowy ryz wymieszac z pomidorami.. nakladac go do filizanki lub malej miseczki aby uzyskac ladna, kopiasta forme. Wylozyc na podgrzany talerz i na wierzchu posypac orzechami ze sliwkami. Bardzo ciekawy smak wyszedl.. godny wyprobowania.