Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ryż z owocami i miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekankę ryżową podajemy na ciepło.

Ryż z  owocami i miodem

Składniki:

Ryż z owocami i miodem

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż z owocami i miodem
Ryż gotujemy w mleku i wodzie. Dodajemy miód i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy jest lekko ciepły, dodajemy ubitą śmietankę. W tym czasie cukier mieszamy ze skórką otartą z pomarańczy oraz z dżemem i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy sztywno ubitą pianą z jajek. Głęboki żaroodporny półmisek smarujemy masłem, wkładamy 1/3 część ryżu, a następnie warstwę owoców. Przykrywamy je drugą warstwą ryżu, a następnie kładziemy znów owoce i trzecią warstwę ryżu. Wierzch zapiekanki polewamy przyrządzoną uprzednio masą z dżemu i białek. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w tem. 170 st.

Tagi:

ryż jajko jajka