wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Ryż z polędwiczką, papryką i kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybko, smacznie, polecam!!!

Ryż z polędwiczką, papryką i  kiełkami

Składniki:

Ryż z polędwiczką, papryką i kiełkami

 

  • 3 woreczki ryżu
  • 350g polędwiczki wieprzowej
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula
  • 2 cebulki dymki z zieloną częścią
  • garść świeżych kiełków fasoli mung
  • świeżo mielony pieprz
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • kilka kropel oleju sezamowego
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, przyprawa 5 smaków.

Sposób przygotowania:

Ryż z polędwiczką, papryką i kiełkami
Ryż ugotować w osolonej wodzie.



Polędwiczkę pokroić na cienkie paseczki. Przygotować marynatę: wymieszać 2 łyżki sosu sojowego, olej sezamowy i pieprz - zalać mięso, wymieszać, odstawić na 1-2 godziny.



Paprykę pokroić w cienikie paseczki, cebulę w kostkę, dymkę posiekać.



W woku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodawać pojedynczo paski mięsa smażć ok 3-4 minuty. Następnie dodać cebulkę, smażyć 2 minutki, na koniec paprykę, kiełki, zieloną część dymki i smażyć jeszcze 3-5 minut.



Do gotowego dania dodać ryż, przyprawić, polać 3 łyżkami sosu sojowego, podsmażyć chwilkę.

Udekorować zieleniną.