jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Ryż z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ryż gotowany na mleku z dodatkiem wanilii oblany sosem truskawkowo-śmietankowym:)

Ryż z truskawkami

Składniki:

Ryż z truskawkami

 

  • RYŻ
  • 1 szklanka ryżu
  • około 1 l mleka pełnotłustego
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki masła

 

  • SOS TRUSKAWKOWY
  • ½ kg truskawek świeżych lub mrożonych
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 3-4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż z truskawkami
Ryż z dodatkiem cukru kryształu, cukru waniliowego, masła, gotować na mleku około 20 minut, ciągle mieszając, a następnie owinąć i odczekać około 15 minut, aby ryż dostatecznie wchłonął mleko i zmiękł. Truskawki rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, cukier kryształ i cukier waniliowy i wymieszać. Gorący ryż polać sosem truskawkowym.