Sposób przygotowania:
Ryż z warzywami na śmietance
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju . Paprykę i pomidora pokrojone w kostkę dołożyć do cebuli .Wsypać ryż .Dołożyć masło . Mieszać obsmażając , aż warzywa zmiękną a ryż pokryje się tłuszczem . Podlać płynami ( bulion i śmietanką ) . Dusić na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn . Doprawić do smaku solą , pieprzem , mieloną papryką .
Ryż powinien byćkremowy jak risotto .
Można podawać jako samodzielną potrawę np posypując utartym ostrym serem Chedarem lub Oscypkiem lub Parmezanem choć ja go nie lubię . Może też być fajnym dodatkiem do II dania ( np. pulpecików , drobiu , ryby z parowara ) lub jako dodatek do II dania .
Dobrym dodatkiem jest też posiekana dymka .
Ryż powinien byćkremowy jak risotto .
Można podawać jako samodzielną potrawę np posypując utartym ostrym serem Chedarem lub Oscypkiem lub Parmezanem choć ja go nie lubię . Może też być fajnym dodatkiem do II dania ( np. pulpecików , drobiu , ryby z parowara ) lub jako dodatek do II dania .
Dobrym dodatkiem jest też posiekana dymka .
Natala1210
andzia67