Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ryż zapiekany pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przed podaniem zapiekankę można posypać koperkiem. Danie najlepiej smakuje na ciepło

Ryż zapiekany pomidorami

Składniki:

Ryż zapiekany pomidorami

 

  • 20 dag ryż,
  • 50 dag pomidory,
  • 1 szt cebula,
  • 4 łyżki śmietana,
  • 10 dag ser żółty utarty,
  • 10 dag masło,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • 1 łyżka koperek siekany,
  • 1 szt kostka rosołowa,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku Sól,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany pomidorami
Ryż ugotować na sypko w1,5 szkl wody z dodatkiem kostek rosołowych. Pomidory rozgotować we własnym sosie, przetrzeć przez sito. Drobno posiekaną cebule zrumienić na łyżce masła, wymieszać z przecierem pomidorowym, dodać śmietanę, zagotować. Przyprawić do smaku. Ugotowany ryż wymieszać z połową przecieru, natką pietruszki i połową żółtego sera, Masę wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożyć pozostały sos, posypać resztą sera, polać stopionym masłem. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiec.