Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ryż zapiekany z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zapiekanka wygląda ślicznie, najlepiej podawać ją zaraz po zapieczeniu

Ryż zapiekany z jajkami

Składniki:

Ryż zapiekany z jajkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z jajkami
Ryż ugotować na sypko z dodatkiem kostki rosołowej. Następnie wymieszać z masłem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Przyprawiony ryż wyłożyć do naczynia żaroodpornego. W ryżu zrobić 6 zagłębień, wbić do każdego jajko, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, piec do ścięcia się jajek. Następnie zalać śmietaną wymieszaną z żółtym serem utartym na tarce o drobnych otworach. Wstawić do piekarnika i zapiec.