Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ryż zapiekany ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać od razu po przygotowaniu

Ryż zapiekany ze śliwkami

Składniki:

Ryż zapiekany ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany ze śliwkami
Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego i 1 łyżką masła. Śliwki umyć i wypestkować. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą. Do wystudzonego ryżu dodać jajka, cukier, pozostałe masło, cynamon, wymieszać. Ryż i śliwki układać warstwami w naczyniu żaroodpornym. Tak aby pierwszą i ostatnią warstwą był ryż. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut.