Sposób przygotowania:
Ryż ze smażonym jajkiem i cebulką
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Czosnek pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki w plasterki, cebulę w krążki, kukurydzę przekroić na połówki wzdłuż, bazylię posiekać, jajka roztrzepać.
Na patelni usmażyć krążki cebuli na oliwie - odstawić.
W woku rozgrzać łyżkę oleju, dodać czosnek i chilli w proszku, smażyć 2 minutki, dodać pieczarki, groszek, smażyć często mieszając ok 5 minut, natępnie dodać kukurydzę smażyć jeszcze 2 minutki - całość przełożyć do miseczki.
W tym samym woku wlać roztrzepane jajka, energicznie zamieszać (ok 30 sekund), wrzucić ryż, szybko zamieszać aby ryż został pokryty przez ścinajce się jajka.
Na koniec wymieszać ryż z warzywami, przyprawić, polać oliwa z oliwek, dodać bazylię, wyłożyć do miseczek na górę ułożyć usmażoną cebulkę, udekorować bazylią.
Czosnek pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki w plasterki, cebulę w krążki, kukurydzę przekroić na połówki wzdłuż, bazylię posiekać, jajka roztrzepać.
Na patelni usmażyć krążki cebuli na oliwie - odstawić.
W woku rozgrzać łyżkę oleju, dodać czosnek i chilli w proszku, smażyć 2 minutki, dodać pieczarki, groszek, smażyć często mieszając ok 5 minut, natępnie dodać kukurydzę smażyć jeszcze 2 minutki - całość przełożyć do miseczki.
W tym samym woku wlać roztrzepane jajka, energicznie zamieszać (ok 30 sekund), wrzucić ryż, szybko zamieszać aby ryż został pokryty przez ścinajce się jajka.
Na koniec wymieszać ryż z warzywami, przyprawić, polać oliwa z oliwek, dodać bazylię, wyłożyć do miseczek na górę ułożyć usmażoną cebulkę, udekorować bazylią.