wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Ryż ze smażonym jajkiem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne risotto ze smażoną cebulką!!!

Ryż ze smażonym jajkiem i cebulką

Składniki:

Ryż ze smażonym jajkiem i cebulką

 

  • 3 torebki ryżu białego
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g (szklanka) mrożonego groszku zielonego
  • 8-10 mini kolb kukurydzy z zalewy
  • garść bazylii
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • oliwa do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy : chilli (w młynku), pieprz (w młynku) sól, sos sojowy, curry, przyprawa 5 smaków

 

Sposób przygotowania:

Ryż ze smażonym jajkiem i cebulką
Ryż ugotować w osolonej wodzie.



Czosnek pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki w plasterki, cebulę w krążki, kukurydzę przekroić na połówki wzdłuż, bazylię posiekać, jajka roztrzepać.



Na patelni usmażyć krążki cebuli na oliwie - odstawić.



W woku rozgrzać łyżkę oleju, dodać czosnek i chilli w proszku, smażyć 2 minutki, dodać pieczarki, groszek, smażyć często mieszając ok 5 minut, natępnie dodać kukurydzę smażyć jeszcze 2 minutki - całość przełożyć do miseczki.



W tym samym woku wlać roztrzepane jajka, energicznie zamieszać (ok 30 sekund), wrzucić ryż, szybko zamieszać aby ryż został pokryty przez ścinajce się jajka.



Na koniec wymieszać ryż z warzywami, przyprawić, polać oliwa z oliwek, dodać bazylię, wyłożyć do miseczek na górę ułożyć usmażoną cebulkę, udekorować bazylią.