jagoda.jagoda

jagoda.jagoda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 41]

Ryż ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ja uwielbiam szpinak na wszelkie sposoby

Ryż ze szpinakiem

Składniki:

Ryż ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Ryż ze szpinakiem
Po przebraniu szpinak płuczemy.Przelewamy gorącą osoloną wodą i opłukujemy zimną. Siekamy i wrzucamy na patelnię z łyżką masła.Chwilkę dusimy.Ryż po opłukaniu zimną wodą,wsypujemy na patelnię z łyżką roztopionego masła.Smażymy,aż się zeszkli i zalewamy 2 szklankami gorącej osolonej wody.Gotujemy do miękkości.Pod koniec można wkroić obranego pomidora.(do szpinaku można dodać ząbek czosnku).Ryż mieszamy z połową startego sera.Jajka gotujemy na twardo i siekamy.Szpinak mieszamy z keczupem,majonezem solą i pieprzem.W naczynie żaroodpornym układamy na przemian ryż i szpinak,zaczynając i kończąc ryżem.Posypujemy serem i zapiekamy.