zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ryżotto na żółto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

kolejna pyszna wariacja mojego ryżotta

Ryżotto na żółto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryżotto na żółto

 

  • 600 g żołądków z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 4 marchewki
  • 7 suszonych pomidorów
  • 4 saszetki ryżu jaśminowego ( po 100 g )
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka kurkumy ( czubata )
  • 1 łyżeczka pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • curry do smaku
  • woda lub bulion
  • kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Ryżotto na żółto
Żołądki dokładnie umyć i pokroić w paseczki. Marchew, cebulę obrać i pokroić. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paseczki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć. Następnie dodać cebulę, marchew i jeszcze chwilę smażyć. Po chwili wsypać ryż, zeszklić go, dolać trochę wody lub bulionu oraz przyprawy i dusić pod przykryciem do wchłonięcia w ryż płynu. Znowu podlać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i tak postępować aż ryż będzie miękki ale nie za suchy i nie za mokry. Gotowe danie podawać na gorąco.
Ryżotto na żółto
podsmażyć część składników w garnku na oleju
Ryżotto na żółto
dodac ryż i podsmazyć go do zeszklenia ...
Ryżotto na żółto
podlac bulionem i dodac pokrojone pomidory i dusić do miękkości