monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ryżowa przekąska na ciepło

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kilka zwykłych składników a jakie pyszne danie powstało. Jest bardzo aromatycznie, lekko i pysznie, więc zapraszam serdecznie. Polecam!

Ryżowa przekąska na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowa przekąska na ciepło

 

  • 4 łyżki ryżu
  • 1 ugotowana marchewka
  • 150 g mrożonych maślaków
  • 2 plastry sera żółtego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu worcester
  • Sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ryżowa przekąska na ciepło
Ryż ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Grzybki rozmrozić. Na patelni roztopić masło i udusić grzybki. Doprawić sosem worcester. Do miski przełożyć ryż, dodać grzybki. Marchewkę pokroić w małą kostkę i dodać do miski. Dodać szczypiorek, jajko i bułkę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Po raz kolejny wymieszać. Do foremek na muffinki nałożyć po dużej łyżce masy. Ser przekroić na pół. Zwinąć w rulon i wcisnąć w masę ryżową. Nałożyć po kolejnej łyżce masy i wyrównać. Piekarnik rozgrzać do 200 st i piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na około 5 minut aby odpoczęło. Następnie wyjąć z foremek i podawać. Dobrze smakuje z ketchupem, zapraszam:).
Ryżowa przekąska na ciepło
do ryżu dodać uduszone leśne grzyby i wymieszać
Ryżowa przekąska na ciepło
dodać ugotowaną i pokrojoną marchewkę i wymieszać
Ryżowa przekąska na ciepło
dodać jajko bułkę i doprawić do smaku calość
Ryżowa przekąska na ciepło
do foremek przelożyć masę ryżową wcisnać ser i nałożyć znów masę