Sposób przygotowania:
Ryzowy domek z warzywami i kurczakiem
Fasolkę szparagową oraz paprykę myjemy, fasolkę kroimy na połowki, paprykę w wiekszą kostkę. Obieramy cebulę i kroimy ją w półplasterki. Wszystko razem wrzucamy na patelnie, z odrobiną oliwy i dusimy na średnim ogniu. Po kilku minutach dorzucamy do warzyw czerwoną fasolę z puszki, przepłukaną z sosu pod bieżącą wodą, oraz kukurydzę. Wszystko razem dusimy ze szczyptą mielonej papryki, od czasu do czasu podlewając odrobiną wody. Dusimy warzywa az do zmieknięcia. W mięzyczasie duszenia się warzyw, przygotowujemy ryż. Woreczek ryżu rozrywamy i przesypujemy do rondelka z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju roślinnego. Przez 1-2 minuty prażymy ryż, następnie podlewamy bulionem, co jakiś czas mieszając, i czekamy aż ryż będzie miękki, a bulion odparuje.Pierś z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, delikatnie ubijamy tłuczkiem jak na kotlety ( mieso nie moze sie rozlatywac). Posypujemy solą i szczyptą pieprzu. W mięsku wykrawamy kółka. Ja robię to przy pomocy kieliszka, obkrawając nożem mięso dookoła niego, ale oczywiście mięso można kroić dowolnie i w dowolnej wielkości kawałki. Smażymy na gorącym oleju na rumiano, mocząc uprzednio w jajku i obtaczając w bułce tartej. Ja podaję wszystko w taki sposób, ale forma podania może być dowolna, wedle upodobań. Danie proste, ale wygląda sympatycznie na stole i super smakuje.
Sarenka
wioletta_koziel
iwi69