wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Ryzowy domek z warzywami i kurczakiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domek z ryżu, bo tak nazwał go mój synek, ciekawa propozycja dania na przyjęcia w większym i mniejszym gronie przyjaciół i rodziny...

Ryzowy domek z warzywami i kurczakiem

Składniki:

Ryzowy domek z warzywami i kurczakiem

 

  • 10 dkg ryżu (1 woreczek);
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny;
  • 0,5 litra bulionu z kostki;
  • 15 dkg fasolki szparagowej;
  • 1 duża cebula;
  • 2 kolorowe papryki;
  • 0,5 puszki czerwonej fasolki;
  • 0,5 puszki kukurydzy z puszki;
  • 1 podwójna pierś z kurczaka;
  • 2 jajka;
  • bułka tarta lub gotowa panierka do mięsa;
  • sol, pieprz do smaku;
  • szczypta mielonej, ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Ryzowy domek z warzywami i kurczakiem
Fasolkę szparagową oraz paprykę myjemy, fasolkę kroimy na połowki, paprykę w wiekszą kostkę. Obieramy cebulę i kroimy ją w półplasterki. Wszystko razem wrzucamy na patelnie, z odrobiną oliwy i dusimy na średnim ogniu. Po kilku minutach dorzucamy do warzyw czerwoną fasolę z puszki, przepłukaną z sosu pod bieżącą wodą, oraz kukurydzę. Wszystko razem dusimy ze szczyptą mielonej papryki, od czasu do czasu podlewając odrobiną wody. Dusimy warzywa az do zmieknięcia. W mięzyczasie duszenia się warzyw, przygotowujemy ryż. Woreczek ryżu rozrywamy i przesypujemy do rondelka z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju roślinnego. Przez 1-2 minuty prażymy ryż, następnie podlewamy bulionem, co jakiś czas mieszając, i czekamy aż ryż będzie miękki, a bulion odparuje.Pierś z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, delikatnie ubijamy tłuczkiem jak na kotlety ( mieso nie moze sie rozlatywac). Posypujemy solą i szczyptą pieprzu. W mięsku wykrawamy kółka. Ja robię to przy pomocy kieliszka, obkrawając nożem mięso dookoła niego, ale oczywiście mięso można kroić dowolnie i w dowolnej wielkości kawałki. Smażymy na gorącym oleju na rumiano, mocząc uprzednio w jajku i obtaczając w bułce tartej. Ja podaję wszystko w taki sposób, ale forma podania może być dowolna, wedle upodobań. Danie proste, ale wygląda sympatycznie na stole i super smakuje.