Sposób przygotowania:
Saciwi z kurczaka (Gruzja)
Oczyszczonego kurczaka zalać osoloną wrzącą wodą i pogotowac ok 10 minut. Następnie wyjąć z rosołu, nadziać na rożen i upiec na rumiano, smarując od czasu do czasu oliwą. Orzechy, czosnek i ostrą paprykę przepuścić przez maszynkę lub utłuc w moździerzu. Dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę, cynamon, goździki, szafran i rozprowadzić szklanką rosołu i octem. Doprawić solą, pieprzem i postawić na ok 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać roztrezpana żółtka (bez przerwy mieszając), zdjąć sos z ognia. Upierczonego kurczaka podzielić na porcje, ułożyć na półmisku lub w dużej salaterce, posypać drobno posiekaną surową cebulą, zalać gorącym sosem "saciwi" i odstawić do ostygnięcia. Podawać zawsze na zimno!