Sposób przygotowania:
Sajgołąbki
Z kapusty zdjąć brzydkie zewnętrzne liście. Całą główkę włożyć do garnka z gotującą sie wodą. Gdy będą miękkie, gotowe do zwijania- ściągać systematycznie z wierzchu- potrzeba 15 sztuk.Usunąć zgrubiałe części.
Pieczarki pokroić drobno, podsmażyć z cebulką na łyżce oleju, przyprawić łyżką sosu sojowego i pieprzem.
Mięso mielone przyprawić łyżką sosu sojowego, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i przyprawą kebab.
Suszone grzyby przepłukać, zalać gorącą wodą, gotować ok 10 min. Przepłukać na sitku, osuszyć, pokroić na drobniejsze kawałki.
Marchewke obrać, zetrzeć nożykiem do warzyw na cienkie zapałki( albo na tarce o dużych oczkach)
Makron przełamać- skruszyć trochę w dłoniach by nitki nie były za długie. Zalać wrzątkiem, przykryć. Odstawić na 3 minuty.
Wszystkie składniki- mięso, grzyby, makaron, marchewkę, zieleninę wymieszać w misce. Farszem napełniać liście kapusty, zwijać ściśle jak sajgonki- w wąskie ruloniki, odciąć niepotrzebny nadmiar kapusty. Mnie z przygotowanego farszu wyszło idealnie 15 sztuk.
Na talerz nalać wodę, moczyć pojedyncze arkusze papieru ryżowego aż będą elastyczne i plastyczne, kłaść na deskę i zawijać w każdy podłużnego gołąbka, zaczynając od brzegów( jak kopertę). Smażyć (w odstępach by się do siebie nie przykleiły) na złocistobrązowy kolor na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron, osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Podawać ozdobione kolendrą, z sosem słodko pikantnym chili- wyśmienite połączenie. Ja zmieniłam olej na nowy przed usmażeniem drugiej partii.
Pieczarki pokroić drobno, podsmażyć z cebulką na łyżce oleju, przyprawić łyżką sosu sojowego i pieprzem.
Mięso mielone przyprawić łyżką sosu sojowego, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i przyprawą kebab.
Suszone grzyby przepłukać, zalać gorącą wodą, gotować ok 10 min. Przepłukać na sitku, osuszyć, pokroić na drobniejsze kawałki.
Marchewke obrać, zetrzeć nożykiem do warzyw na cienkie zapałki( albo na tarce o dużych oczkach)
Makron przełamać- skruszyć trochę w dłoniach by nitki nie były za długie. Zalać wrzątkiem, przykryć. Odstawić na 3 minuty.
Wszystkie składniki- mięso, grzyby, makaron, marchewkę, zieleninę wymieszać w misce. Farszem napełniać liście kapusty, zwijać ściśle jak sajgonki- w wąskie ruloniki, odciąć niepotrzebny nadmiar kapusty. Mnie z przygotowanego farszu wyszło idealnie 15 sztuk.
Na talerz nalać wodę, moczyć pojedyncze arkusze papieru ryżowego aż będą elastyczne i plastyczne, kłaść na deskę i zawijać w każdy podłużnego gołąbka, zaczynając od brzegów( jak kopertę). Smażyć (w odstępach by się do siebie nie przykleiły) na złocistobrązowy kolor na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron, osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Podawać ozdobione kolendrą, z sosem słodko pikantnym chili- wyśmienite połączenie. Ja zmieniłam olej na nowy przed usmażeniem drugiej partii.
Babciagramolka
elzbieta8960
luna
kasik12
bernika
thegrooba
Pracochłonne? - tak samo jak nasze gołąbki:) Tylko że nie pieczone ani duszone, lecz smażone w papierze ryżowym. Można dać ryż zamiast makaronu ryżowego albo same pieczarki lub same suszone grzybki. Mój pomysł smakował bardzo. A z całej buteleczki sosu słodko pikantnego chili zostało mi 1/3 buteleczki przy tej okazji:)
jaNina