Sajgonki z wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sposób przygotowania krok po kroku: Do wrzącej wody wrzucamy chińskie grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Następnie osusz

Sajgonki z wołowiną

Składniki:

Sajgonki z wołowiną

 

  • 300 g wołowiny mielonej
  • 5 chińskich grzybów
  • 5 sporych pieczarek
  • 50g makaronu sojowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • gotowe suszone płaty ciasta na sajgonki
  • garść świeżych kiełków sojowych
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • 1 ostra papryczka chilli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sajgonki z wołowiną
Sposób przygotowania krok po kroku:



Do wrzącej wody wrzucamy chińskie grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Następnie osuszamy je. Odcinamy nóżki, a kapelusze kroimy w cienkie paseczki.



Podsmażamy wołowinę, dodając soli i pieprzu do smaku. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż nabiorą złocistej barwy. Pieczarki należy pokroić w drobna kostkę i poddusić na patelni, należy pamiętać by je posolić. Marchewkę kroimy w słupki i podsuszamy ja na patelni. Podsmażamy pokrojone w paski liście kapusty pekińskiej. Makaron sojowy zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy pod przykryciem na ok. 3 minuty. Odcedzamy go i kroimy w kilkucentymetrowe paski. Następnie łączymy wszystkie składniki dodając 2 łyżki sosu sojowego, dodajemy żółtka, sól, pieprz i ostra paprykę. Podsmażamy wszystko przez kilka minut na patelni.



Zanim zaczniemy formować sajgonki, każdy płat papieru ryżowego należy zamoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmięknie możemy nałożyć farsz i zawijać podobnie jak polskie gołąbki.



Gdy obeschną smażymy jej kilka minut w dużej ilości rozgrzanego oleju, można jej podawać z sosem chili.