Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sakiewki z kapusty pekińskiej.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sakiewki są smaczne polane ostrym ketchupem.

Sakiewki z kapusty pekińskiej.

Składniki:

Sakiewki z kapusty pekińskiej.

 

  • kapusta pekińska 1 szt
  • kostka rosołowa 2 szt
  • cebula 1 szt
  • filet z kurczaka pieczony 1 szt
  • pieczarki 20 dag
  • masło 1 łyżka
  • ryż ugotowany 1 szkl
  • marchew 1 szt
  • przyprawa curry do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypiorek 1 /2 pęczka

Sposób przygotowania:

Sakiewki z kapusty pekińskiej.
Upieczony filet z kurczaka pokroić w kostkę. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki, utartą marchew i podsmażyć około 10 minut. Zdjąć z ognia dodać mięso, ugotowany ryż, przyprawić do smaku przyprawą curry, solą i pieprzem, wymieszać. Liście kapusty krótko obgotować w wodzie z dodatkiem 1 kostki rosołowej, odciąć zgrubiałą łodygę. Przyprawiony farsz ułożyć na liściach kapusty, formować sakiewki, obwiązać szczypiorkiem. Ułożyć w rondlu, podlać 2 szklankami wrzącej wody z rozpuszczoną kostką rosołową i dusić około 5 minut.