Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Sałata ze szpinakiem i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam, jako źródło beta-karotenu

Sałata ze szpinakiem i ziołami

Składniki:

Sałata ze szpinakiem i ziołami

 

  • Przepis na 4 porcje:
  • Sałata masłowa i rukola (w sumie 300 g)
  • 2 garście (100 g) szpinaku sałatkowego
  • Sos:
  • 1 łyżka soku z cytryny (15 g)
  • 2 łyżki (30 g) oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
  • 1 łyżka posiekanej bazylii i tymianku
  • pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Sałata ze szpinakiem i ziołami

Umytą i osuszoną sałatę masłową, rukolę i szpinak porwij na kawałki, włóż do miski.

Sos: Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem i ziołami, dopraw pieprzem i solą (lepiej mniej, niż więcej). Gotowym sosem polej surówkę i delikatnie wymieszaj.


91 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.