Sposób przygotowania:
Sałatka grecka
Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Umyte, osuszone i również nie obrane pomidory pokroić w ósemki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z pestek, pociąć na paski. Ser pokroić w kostkę. Ocet utrzeć z solą i pieprzem. Dodać oliwę, wymieszać. Warzywa ułożyć w salaterce, posypać oliwkami i serem. Zalać sosem i wymieszać tuż przed podaniem. Grecki owczy ser feta można zastąpić słonym białym twarogiem.
karidan
szewczyk
najpierw kładę sałatę lodową plastry nie podwójne,wszystko po cienkiej warstwie, później rozkładam parę plastrów pomidora i ogórka świeżego, na to prószysz lekko cebulę w piórka ale nie dużo, parę oliwek czarnych i ser feta w kostkę,polewasz to oliwą z oliwek i tyle,to jest najlepsza sałatka grecka,każdy ma swój talerz specjalnie przygotowanej porcji.jak wspomniałam można dodawać różne rzeczy ale wtedy trzeba mieszać i jest różny efekt,a tej się nie powinno.Poza tym jeśli ktoś nie lubi ogórka może go nie dodawać,tak jak pomidora.ale pomidor raczej powinien być obowiązkowy! ogórka można nie dodawać.
kojot.wr
miroslaw61
dusiołek
seledynek
bardzo prosta
student-gotuje.pl
Studenci jedzą każdy ser fera :)
renia30
sloneczko1
luna19
Gość
luna19
kiszony w greckiej salatce? to profanacja ... w grecji nie istnieje cos takiego jak kiszony ogórek :] tylko i wyłącznie świeży a ten kwasek ktory powinien w salatce być, to należy salatkę skropić octem winnym
monika_1106
Kamila123
elzbieta057
kabaczek2609
Gabriela999
novita26
ana9