Sposób przygotowania:
Sałatka ryżowa z kurczakiem
Kurczaka oczyścić, wymyć i wsadzić do wrzącej, osolonej wody, podgotować. Warzywa umyć, oczyścić, dodać do garnka, ugotować do miękkości, wystudzić i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć lekko na maśle, nie zrumienić, dodać pieczarki i dusić razem, aż woda odparuje, przyprawić. Szklankę rosołu i zalewę z groszku zagotować z dodatkiem jarzynki, wsypać ryż i pieczarki i gotować na płytce ochronnej na małym ogniu. Ugotowany ryż wystudzić. Dodać do niego groszek, pokrojone w cząstki pomidory bez skórki oraz drobno pokrojone mięso z kurczaka. Czosnek rozetrzeć z solą i olejem, dodać sok z cytryny i przyprawić do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyłożyć do salaterki.