blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Sałatka sledziowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Sałatka sledziowa

Składniki:

Sałatka sledziowa

 

  • 60 dag filetów śledziowych
  • 1 słoik marynowanych śledzi
  • 1 stoik marynowanych buraków w plasterkach
  • 1 słoik (370 ml) korniszonów
  • 3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
  • 4-5 jajek
  • 10 kromek razowego pieczywa
  • 3 cebule
  • 4-6 łyżek oleju
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • kilka listków sałaty
  • sól, biały pieprz
  • plasterki cytryny
  • i koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sałatka sledziowa
Filety śledziowe opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Buraczki i ogórki osączyć. Marynowane śledzie pokroić na kawałki, ogórki w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Przygotować sos wine-gret: ocet doprawić do smaku solą i pieprzem. Powoli wlewać olej, nie przerywając mieszania. Oba gatunki śledzi, buraczki, ogórki i cebulę ostrożnie wymieszać z marynatą, odstawić na 30 minut. 3. Jajka ugotować na twardo (10 minut), zahartować, obrać ze skorupek i pokroić na cząstki. Kilka cząstek odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać ze śledziami i jarzynami, doprawić do smaku. Podawać na liściu sałaty, z razowym pieczywem. Gotowe danie udekorować kleksem śmietany, cząstkami jajka, plasterkami cytryny i koperkiem.