Sposób przygotowania:
Sałatka sledziowa
Filety śledziowe opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Buraczki i ogórki osączyć. Marynowane śledzie pokroić na kawałki, ogórki w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Przygotować sos wine-gret: ocet doprawić do smaku solą i pieprzem. Powoli wlewać olej, nie przerywając mieszania. Oba gatunki śledzi, buraczki, ogórki i cebulę ostrożnie wymieszać z marynatą, odstawić na 30 minut. 3. Jajka ugotować na twardo (10 minut), zahartować, obrać ze skorupek i pokroić na cząstki. Kilka cząstek odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać ze śledziami i jarzynami, doprawić do smaku. Podawać na liściu sałaty, z razowym pieczywem. Gotowe danie udekorować kleksem śmietany, cząstkami jajka, plasterkami cytryny i koperkiem.