Sposób przygotowania:
sałatka śledziowa w sosie z białego wina
Sałatka łacińska Groszek osączyć z zalewy. Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w mundurkach. Odecedzić, lekko ostudzić, nastepnie obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, dość drobno posiekać. Śledzie osączyć z marynaty, pokroić na ukośne kawałki, jajka obrać i pokroić na ćwiartki. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Jabłka obrać, wykroić z nich gniazda nasienne po czym pokroić w kostkę. Ogórek, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obrać, pokroić na plasterki. Wszystkie skłądniki włożyć do miski i wymieszać. Białe wino i oliwę połączyć z musztardą, dodać sól i pieprz do smaku. Mieszać do otrzymania aksamitnej emulsji. Utworzonym sosem polać sałatkę. Przed podaniem lekko schóodzić i podawać posypaną koperkiem.