Sposób przygotowania:
Sałatka z buraczków i rzepy z winem
Rzepę i buraczki umyć, obrać i pokroić na 2cm kostkę. Bulion zagotować i ugotować w nim rzepę na półtwardo, wyjąć i ugotować buraczki. Warzywa osączyć, wywar zachować.Szczypiorek umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach masła. Wlać wino i 250ml wywaru z gotowania. Dodać liść laurowy, gałązki ziół, gotować 5minut. Z wywaru wyjąć liść i zioła, doprawić solą i pieprzem, dodać miód, sok z cytryny. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną. Dodać śmietanę i szczypiorek, podgrzać. Resztę masła rozpuścić, włożyć rzepę i buraczki, podgrzać. Buraczki i rzepę ułożyć w salaterce, zalac sosem .