Sałatka z grillowanej polenty i grillowanych warzyw z ziołowym vinaigrette

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Metoda wykonania dania: Do żeliwnego naczynia wlać wodę i wsypać kaszę, wodę lekko posolić. Gotować na małym ogniu stale mie

Sałatka z grillowanej polenty i grillowanych warzyw z ziołowym vinaigrette

Składniki:

Sałatka z grillowanej polenty i grillowanych warzyw z ziołowym vinaigrette

 

  • Kaszka kukurydziana 120 g
  • Woda 500 ml
  • Parmezan 3 łyżki
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Olej do smarowania blachy
  • Cukinia 100 g
  • Bakłażan 100 g
  • Papryka (trzy kolory) 200 g
  • Pieczarki 50 g
  • Pomidor 100 g
  • Cebula czerwona 100 g
  • Marynata: olej, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz
  • Składniki sosu:
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Sok z cytryny 20 ml
  • Świeża kolendra 1 łyżka
  • Świeża mięta 1 łyżka
  • Natka pietruszki 1 łyżka
  • Owocowy ocet balsamiczny 1 łyżka
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z grillowanej polenty i grillowanych warzyw z ziołowym vinaigrette
Metoda wykonania dania:

Do żeliwnego naczynia wlać wodę i wsypać kaszę, wodę lekko posolić. Gotować na małym ogniu stale mieszając aż do znacznego zgęstnienia i odchodzenia polenty od ścianek naczynia. Pod koniec gotowania dosypać parmezan, jeszcze chwilę gotować. Polentę wylać z garnka na blachę wyłożoną pergaminem i wysmarowaną olejem. Rozprowadzić dokładnie i wyrównać górę polenty. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia (najlepiej polentę przygotować poprzedniego dnia).

Warzywa oczyścić. Paprykę pokroić na ćwiartki, pomidory i cebulę na pół, cukinię i bakłażana na plastry a pieczarek usunąć ogonki. Zamarynować i grillować bezpośrednio nad żarem. Po zdjęciu z grilla i wystudzeniu pokroić warzywa na paski.

Metoda wykonania sosu:

Z oliwy, soku z cytryny, octu balsamicznego, soli i pieprzu. Miksując wszystkie składniki przygotować sos. Gdy już będzie gotowy dodać drobno pokrojone świeże zioła i dokładnie wymieszać.

Warzywa przełożyć do metalowej miski i wymieszać razem z sosem. Polentę wyłożyć na deskę i wyciąć cztery trójkąty. Na rozgrzany i posmarowany olejem grill ułożyć trójkąty polenty i zgrillować z obu stron. Polentę ułożyć na talerzu na sałatce z warzyw grillowanych. Udekorować listkami świeżych ziół.