Sposób przygotowania:
Sałatka z grillowanej polenty i grillowanych warzyw z ziołowym vinaigrette
Metoda wykonania dania:
Do żeliwnego naczynia wlać wodę i wsypać kaszę, wodę lekko posolić. Gotować na małym ogniu stale mieszając aż do znacznego zgęstnienia i odchodzenia polenty od ścianek naczynia. Pod koniec gotowania dosypać parmezan, jeszcze chwilę gotować. Polentę wylać z garnka na blachę wyłożoną pergaminem i wysmarowaną olejem. Rozprowadzić dokładnie i wyrównać górę polenty. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia (najlepiej polentę przygotować poprzedniego dnia).
Warzywa oczyścić. Paprykę pokroić na ćwiartki, pomidory i cebulę na pół, cukinię i bakłażana na plastry a pieczarek usunąć ogonki. Zamarynować i grillować bezpośrednio nad żarem. Po zdjęciu z grilla i wystudzeniu pokroić warzywa na paski.
Metoda wykonania sosu:
Z oliwy, soku z cytryny, octu balsamicznego, soli i pieprzu. Miksując wszystkie składniki przygotować sos. Gdy już będzie gotowy dodać drobno pokrojone świeże zioła i dokładnie wymieszać.
Warzywa przełożyć do metalowej miski i wymieszać razem z sosem. Polentę wyłożyć na deskę i wyciąć cztery trójkąty. Na rozgrzany i posmarowany olejem grill ułożyć trójkąty polenty i zgrillować z obu stron. Polentę ułożyć na talerzu na sałatce z warzyw grillowanych. Udekorować listkami świeżych ziół.
Do żeliwnego naczynia wlać wodę i wsypać kaszę, wodę lekko posolić. Gotować na małym ogniu stale mieszając aż do znacznego zgęstnienia i odchodzenia polenty od ścianek naczynia. Pod koniec gotowania dosypać parmezan, jeszcze chwilę gotować. Polentę wylać z garnka na blachę wyłożoną pergaminem i wysmarowaną olejem. Rozprowadzić dokładnie i wyrównać górę polenty. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia (najlepiej polentę przygotować poprzedniego dnia).
Warzywa oczyścić. Paprykę pokroić na ćwiartki, pomidory i cebulę na pół, cukinię i bakłażana na plastry a pieczarek usunąć ogonki. Zamarynować i grillować bezpośrednio nad żarem. Po zdjęciu z grilla i wystudzeniu pokroić warzywa na paski.
Metoda wykonania sosu:
Z oliwy, soku z cytryny, octu balsamicznego, soli i pieprzu. Miksując wszystkie składniki przygotować sos. Gdy już będzie gotowy dodać drobno pokrojone świeże zioła i dokładnie wymieszać.
Warzywa przełożyć do metalowej miski i wymieszać razem z sosem. Polentę wyłożyć na deskę i wyciąć cztery trójkąty. Na rozgrzany i posmarowany olejem grill ułożyć trójkąty polenty i zgrillować z obu stron. Polentę ułożyć na talerzu na sałatce z warzyw grillowanych. Udekorować listkami świeżych ziół.