mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Sałatka z indykiem i łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sałatka z lekkim jogurtowym sosem

Sałatka z indykiem i łososiem

Składniki:

Sałatka z indykiem i łososiem

 

  • 600g mięsa z piersi indyka
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 600g małych ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 1 papryczka chilli
  • 200ml rosołu warzywnego
  • 150g roszponki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki tłustej śmietany
  • 150g jogurtu

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z indykiem i łososiem
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i połową majeranku. Mięso zwinąć w zrazę i związać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso i zrumienić z każdej strony. Cebule obrać, opłukać, osuszyć i pokroić na ćwiartki, dodać do mięsa, poddusić. Chilli umyć, osuszyć, oczyścić z pestek i gałązki, pokroić w krążki, dodać do mięsa. Zalać rosołem warzywnym. Przykryć i dusić wszystko około 30 minut. Ziemniaki wyszorować, gotować w małej ilości wody około 20 minut. Roszponkę umyć, osuszyć i poobrywać listki. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Śmietanę wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem, dodać szczypiorek. Ziemniaki odcedzić, ostudzić i przekroić na połówki. Mięso pokroić w plastry. Plastry łososia pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać mięso, ziemniaki, łososia z sosem. Na końcu dodać roszponkę i delikanie połączyć.

Tagi:

mięso indyk