thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Sałatka z indykiem w boczku na rukoli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna sałatka z indykiem w boczku, orzechami i winogronami podana na liściach rukoli - w sam raz na Sylwestra

 Sałatka z indykiem w boczku na rukoli

Składniki:

Sałatka z indykiem w boczku na rukoli

 

  • rukola
  • opakowanie boczku wędzonego Morliny (150 g)
  • 300 g filetu z indyka bez skóry
  • 1/4 białej cebuli (w białej łupince)
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • winogrona czerwone słodkie
  • orzechy włoskie (połówki lub ćwiartki)
  • 5 dag startego sera koziego Chevrette
  • oliwa z oliwek + ocet balsamiczny
  • sok z 1/2 mandarynki

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z indykiem w boczku na rukoli
Indyka opłukać, osuszyć, podzielić na tyle podłużnych cząstek, ile jest plasterków boku - podzieliłam na 8. Oprószyć szczyptą soli( bo boczek jest słony) i pieprzem. Każdy kawałek zawinąć w boczek. Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć fileciki i smażyć kilka minut do momentu zarumienienia z każdej strony - obracać roladki i potrząsać patelnią.



W misce przygotować rukolę - ilość wg uznania. Na tę ilość dałam 4 garści - ok 100g.

Dodać pokrojone na pół winogrona - 15 sztuk, garść orzechów oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulę (zamiennie może być czerwona).

Do sałatki dodać mięso z patelni - można każdą roladkę przekroić po skosie na 3 - 5 części. Posypać kozim serem.



Tuż przed podaniem skropić sokiem z mandarynki/ pomarańczy oraz dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę octu balsamicznego. Lekko wymieszać. Dodałam gotową mieszankę oliwy z octem balsamicznym ( w jednej butelce) - po wstrząśnięciu mixtura się łączy i służy jako gotowy dressing do sałatki:)



Można też wzbogacić tę sałatkę o pomidorki koktajlowe, zielonego ogórka, ser kozi zastąpić mini mozzarelkami pokrojonymi na pół oraz dodać cząski słodkiej pomarańczy (bez błonek). Obie wersje rónie pyszne - robiłam w Sylwestrowy wieczór;)