Sposób przygotowania:
Sałatka z pieczarek, szynki sera gruyere
Od cykorii odcinamy gorzką końcówkę, rozkrajamy na pół, wycinamy resztę gorzkiego głąba, płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w poprzek w kawałki 2 cm. Sałatę roszpunkę płuczemy i odcinamy końce ogonków.Endywię płuczemy i drzemy na kawałki. Kroimy szynkę i ser w paseczki. Pieczarki czyścimy i odcinamy brudne końce ogonków, kroimy w plasterki. Do salaterki wkładamy cykorię, sałatę, szynkę, pieczarki, mieszamy.
Do zamykanego słoiczka wlewamy śmietanę, olej, dodajemy musztardę, ocet, odrobinę cukru, soli i pieprzu. Słoiczek zamykamy i energicznie nim potrząsamy aż powstanie emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy szczypiorkiem.
Do zamykanego słoiczka wlewamy śmietanę, olej, dodajemy musztardę, ocet, odrobinę cukru, soli i pieprzu. Słoiczek zamykamy i energicznie nim potrząsamy aż powstanie emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy szczypiorkiem.