Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Sałatka z pieczarek, szynki sera gruyere

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Od cykorii odcinamy gorzką końcówkę, rozkrajamy na pół, wycinamy resztę gorzkiego głąba, płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w poprz

Sałatka z pieczarek, szynki sera gruyere

Składniki:

Sałatka z pieczarek, szynki sera gruyere

 

  • 250 g jędrnych, młodych pieczarek
  • 2 cykorie
  • 2 garście sałaty roszpunki bez korzonków
  • 2 garście podartej na kawałki endywii
  • 300 g szynki najlepiej jambon, ale może być parmeńska, szwarcwaldzka lub zwykła
  • 150 g sera gruyere (lub inny twardy)
  • Sos:
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/3 szklanki oliwy
  • cukier, sól i pieprz
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczarek, szynki sera gruyere
Od cykorii odcinamy gorzką końcówkę, rozkrajamy na pół, wycinamy resztę gorzkiego głąba, płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w poprzek w kawałki 2 cm. Sałatę roszpunkę płuczemy i odcinamy końce ogonków.Endywię płuczemy i drzemy na kawałki. Kroimy szynkę i ser w paseczki. Pieczarki czyścimy i odcinamy brudne końce ogonków, kroimy w plasterki. Do salaterki wkładamy cykorię, sałatę, szynkę, pieczarki, mieszamy.



Do zamykanego słoiczka wlewamy śmietanę, olej, dodajemy musztardę, ocet, odrobinę cukru, soli i pieprzu. Słoiczek zamykamy i energicznie nim potrząsamy aż powstanie emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy szczypiorkiem.