Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sardynkowe "anchois"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sardynki umyć pod bierzącą wodą, oczyścić, odciąć łebki, wyjąć ość

Sardynkowe "anchois"

Składniki:

Sardynkowe "anchois"

 

Sposób przygotowania:

Sardynkowe "anchois"
Sardynki umyć pod bierzącą wodą, oczyścić, odciąć łebki, wyjąć ość grzbietową. Powstałe w ten sposób filety przekrajać wzdłuz na pół. Zalać je mlekiem i pozostawić na godzinę. Następnie osączyć i osuszyć (najlepiej papierowym ręcznikiem). Filety skropić sokiem z cytryny, na każdym ułożyć kawałek sera (wielkości pestki od wiśni), zwinąć w ślimaczek i spiąć wykałaczką. Resztę sera sera rozetrzeć z olejem. Filety ułożyć w słoju (przed podaniem powinny poleżeć w słoju przez 2 dni), zalać olejem z serem i przechowywać w chłodnym miejscu. podawać ułożone na małym półmisku, przybrane liśćmi sałaty.