klemens

klemens

Szef Kuchni
[Przepisów: 69]

Sarnina duszona

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyśmienite kruche mięso z potrawką.

Sarnina duszona

Składniki:

Sarnina duszona

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sarnina duszona
WYWAR Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane i umyte warzywa pokrojone w plastry oraz resztę przypraw na wywar. Wszystko to gotujemy do miękkości a następnie zostawiamy do wystygnięcia. Sarninę kroimy w plastry lub w kawałki, myjemy i wrzucamy do wystudzonego wywaru i pozostawiamy na min. 24 godziny pod przykryciem w lodówce. W przygotowaniu dziczyzny trzeba pamiętać o dodaniu tymianku lecz nie przesadzając z jego ilością musi on zaznaczyć swój aromat lecz nie zdominować całego smaku i jeszcze ważną rzeczą jest aby nie smażyć dziczyzny lecz gotować lub dusić ponieważ może spowodować to iż stanie się gorzkawa a to nie jest pożądane.



DUSZENIE Do głębokiej patelni wlewamy łyżkę stołową wywaru wkładamy sarninę wraz z warzywami z wywaru i duszę na małym ogniu. Gdy mięso robi się miękkawe dokładamy starte jabłko, orzechy włoskie i dalej dusimy dolewając w miarę potrzeby po troszku resztę wywaru aby po jego odparowaniu nie przypalić mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie a jabłko się już wchłonęło w sos dolewamy około 100 ml. wina doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i dobrze wymieszane zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki zmrożonego masła i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowana sarninę najlepiej podawać z kluskami, kopytkami, makaronami, kolbą kukurydzy oraz z dodatkiem borówki. Smacznego