Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Sathi pierwsze pączki nadziewane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pączki kukurydziane, waniliowo-rumowe z nadzieniem brzoskwiniowym w delikatnej polewie z białej czekolady... słodki raj dla podniebienia na Tłusty Czwartek.

Sathi pierwsze pączki nadziewane

Składniki:

Sathi pierwsze pączki nadziewane

 

Sposób przygotowania:

Sathi pierwsze pączki nadziewane
W misce mieszamy 50g mąki z kaszy jaglanej i 50g mąki kukurydzianej z suchymi drożdżami. Dodajemy ciepłe mleko i 1 łyżkę syropu z agawy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 3 żółtka mieszamy, resztę syropu z agawy oraz rum ucieramy ze sobą. odmierzamy 300g mąki kukurydzianej i około 100g mąki orkiszowej (reszta to "zapas" do dosypywania aby konsystencja wyrabianego ciasta była odpowiednia) i mieszamy ze szczyptą soli i miąższem wyskrobanym z połówki laski wanilii. Masło topimy na małym ogniu (uwaga aby nie przypalić). Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego przygotowane mąki, żółtka i masło i wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt lepiąca dodajemy do niej odpowiednią ilość mąki orkiszowej, tak aby po wyrobieniu nie lepiła się do ręki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Formułujemy pączki wypełniając ich środek dżemem i dobrze zaklejając. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, kolejno z obu stron (aż nabierze odpowiedniej złoto-brązowej barwy). Wyciągnięte z oleju układamy do obcieknięcia na papierze ręcznikowym. Na parze topimy w odrobinie śmietany i mleku połamaną białą czekoladę. Dodajemy cukier-puder i blenderujemy. Pędzelkiem smarujemy wierzch gotowych pączków naszą słodką polewą i posypujemy czekoladową posypką. Smacznego!