Sposób przygotowania:
Schab duszony w brzoskwiniowym sosie
Schab bez kości opłukać, osuszyć, pokroić na średnie plastry oraz natrzeć przyprawami, cebulę obrać, opłukać i posiekać w kostkę lub na plastry, wypychając z nich obręcze. Wlać olej na patelnię i obsmażyć lekko cebulę, potem zsunąć na bok i kłaść plastry schabu obtoczone w jaju i bułce tartej na skwierczący tłuszcz. smażyć na złotobrązowy kolor z obu stron.
Po czym wlać szklanką wodę, by zakryła powierzchnię, włożyć całą czuszkę, listek laurowy i szczyptę ziela angielskiego, świeże brzoskwinie sparzyć i zdjąć z nich skórkę nożykiem, przepołowić je i wyjąć pestki, po czym posiekać w kostkę i dodać do naczynia z duszącym sie mięsem.
Nakryć przykrywką i dusić przez 40 min. Pod koniec duszenia, zaprawić sos zawiesiną lub śmietaną do zup i sosów. Mięso przełożyć na półmisek, a sos do sosjerki i podawać z ziemniakami z wody posypane świeżą zieleniną.
Po czym wlać szklanką wodę, by zakryła powierzchnię, włożyć całą czuszkę, listek laurowy i szczyptę ziela angielskiego, świeże brzoskwinie sparzyć i zdjąć z nich skórkę nożykiem, przepołowić je i wyjąć pestki, po czym posiekać w kostkę i dodać do naczynia z duszącym sie mięsem.
Nakryć przykrywką i dusić przez 40 min. Pod koniec duszenia, zaprawić sos zawiesiną lub śmietaną do zup i sosów. Mięso przełożyć na półmisek, a sos do sosjerki i podawać z ziemniakami z wody posypane świeżą zieleniną.