Sposób przygotowania:
Schab duszony w mleku z szałwią
Liście szałwię rwiemy na mniejsze kawałki. Schab nacieramy wymienionymi przyprawami czyli solą, pieprzem, szałwią i owocami kopru włoskiego. 3 ząbki czosnku obieramy i kroimy w słupki. Schab miejscami nacinamy, w nacięcia wkładamy czosnek. Schab zawijamy w folię i marynujemy co najmniej 12h. Po wyjęciu z lodówki schab obsmażamy na rumiano z każdej strony na 2 łyżkach oleju. Kolejno mięso przekładamy do formy żaroodpornej. patelni nie myjemy. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy mleko i zeskrobujemy "smaczki" mięsa i mieszamy je z mlekiem. Powstały mleczny roztwór wlewamy do formy. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. W czasie duszenia mleko powinno lekko bulgotać - ewentualnie zwiększamy lub zmniejszamy wówczas temperaturę. Mleko w tym czasie powinno zacząć zmieniać kolor na lekko karmelowy. Po tym czasie mięso obracamy. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, uchylamy trochę pokrywkę i dusimy jeszcze 35 minut. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z formy, zaś mleko pozostałe z duszenia wlewamy do naczynia i za pomocą blendera miksujemy je (po pieczeniu powstaną "grudki"). Zmiksowany sos wstawiamy na ogień i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mięso podajemy z sosem. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem czy ziemniakami. Życzę smacznego :)