Schab duszony z bakaliami

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć

Schab duszony z bakaliami

Składniki:

Schab duszony z bakaliami

 

  • 1, 25 kg schabu
  • 2 łyzki oleju
  • 1 szkl słodkiego czerwonego wina
  • 1/2 szkl rosołu z kostki
  • 7 dag rodzynek
  • 5 dag mielonych migdałów
  • sól
  • pieprz
  • cynamon
  • kilkanaście całych migdałów

Sposób przygotowania:

Schab duszony z bakaliami
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Wlać rosół i słodkie czerwone wino, dodać rodzynki i 2 szczypty cynamonu. Przykryć i dusić na małym ogniu ok 1 godz. Całe migdały wrzucić na 3 min do wrzącej wody. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą i zdjąć skórki. Następnie migdały zrumienić na patelni bez tłuszczu. Mięso wyjać na półmisek. Mielone migdały wsypać do sosu z duszenia i gotować 5 min. Schab pokroić w plastry. Polać sosem migdałowym i posypać całymi prażonymi migdałami. Podawać z sałatką z papryki i ryżem.