SUPERPRZEPIS

Schab dziesięciominutowy Eli

  • 1
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Schab dziesięciominutowy Eli

Wędliny ze sklepu są pełne konserwantów. Więc wolę przygotować domowe. Przygotowałam schab gotowany dwa razy po 5 minut.

Składniki:

Schab dziesięciominutowy Eli

mięso

  • 1 kawałek schabu - około kilogram

przyprawy

dodatki

  • 2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Schab dziesięciominutowy Eli

przygotowanie składników

Schab dziesięciominutowy Eli
Przygotować sól, pieprz i pozostałe przyprawy.

Na talerzyk wsypać przyprawę do mięs, słodką paprykę, czosnek granulowany, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól.

przygotowanie składników cd

Schab dziesięciominutowy Eli
Na miseczkę wyłożyć dwie łyżki majonezu.

Przygotować dwie duże łyżki majonezu.

przygotowanie schabu

Schab dziesięciominutowy Eli
Opłukany schab włożyć do garnka i zalać wodą.

Schab opłukać pod bieżąca wodą i włożyć do garnka. Mięso zalać wodą.

przygotowanie schabu cd

Schab dziesięciominutowy Eli
Schab z przyprawami gotować dwa razy po pięć minut.

Do garnka z mięsem dodać przyprawy i majonez. Garnek postawić na kuchence i zagotować.Gotować 5 minut i wyłączyć. Schab zostawić w wywarze aż ostygnie. Znowu postawić garnek z mięsem na kuchence i zagotować. Gotować następne 5 minut i ostudzić w wywarze.

Zimny schab wyjąć z wywaru i osuszyć. Włożyć mięso do lodówki. Schab podawać ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Smacznego!