mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Schab na białym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny schabik na niedzielny obiad

Schab na białym winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab na białym winie

 

Sposób przygotowania:

Schab na białym winie
Winogron dokładnie myjemy i osuszamy , obieramy z kiści . Pieczarki obieramy i drobno kroimy, Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, Jeśli mamy schab z kością , kość wycinamy , mięso dokładnie myjemy i osuszamy., ja przekroiłam na dwie części i w ten sam sposób zrobiłam także polędwice , która była przy kości. Mięso nacieramy tymiankiem , rozmarynem solą i pieprzem obsmażamy z obu stron na oliwie następnie układamy w naczyniu żaroodpornym , zalewamy winem , dodajemy pieczarki i cebulkę.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy tak przez godzinę pod przykryciem od czasu do czasu podlewając go sosem. Po godzinie dodajemy winogrona i wkładamy do piekarnika jeszcze na pół godziny.Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest już gotowe.Odlewamy 1/2 litra sosu z dodatkiem pieczarek i winogrona do rondelka ,zagotować.Mąkę kukurydzianą rozpuścić w 100ml wody i wlać do gotującego się sosu by go trochę zagęścić , można ewentualnie dodać zwykłej mąki , ja z przyzwyczajenia używamy majzeny, przyprawić do smaku .Gdy sos zacznie się gotować wyłączyć ogień. Schab pokroić na paski i podawać polany sosem
Schab na białym winie
z dodatkiem winogrona mięso pozostawiamy w piekarniku jeszcze na pół godziny
Schab na białym winie
tak przygotowane mięso kroimy na plastry
Schab na białym winie
odlewamy pół litra sosu z dodatkiem pieczarek i winogrona do rondelka
Schab na białym winie
sos zagęszczamy rozpuszczoną w wodzie mąką i doprawiamy do smaku