Sposób przygotowania:
Schab na białym winie
Winogron dokładnie myjemy i osuszamy , obieramy z kiści . Pieczarki obieramy i drobno kroimy, Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, Jeśli mamy schab z kością , kość wycinamy , mięso dokładnie myjemy i osuszamy., ja przekroiłam na dwie części i w ten sam sposób zrobiłam także polędwice , która była przy kości. Mięso nacieramy tymiankiem , rozmarynem solą i pieprzem obsmażamy z obu stron na oliwie następnie układamy w naczyniu żaroodpornym , zalewamy winem , dodajemy pieczarki i cebulkę.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy tak przez godzinę pod przykryciem od czasu do czasu podlewając go sosem. Po godzinie dodajemy winogrona i wkładamy do piekarnika jeszcze na pół godziny.Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest już gotowe.Odlewamy 1/2 litra sosu z dodatkiem pieczarek i winogrona do rondelka ,zagotować.Mąkę kukurydzianą rozpuścić w 100ml wody i wlać do gotującego się sosu by go trochę zagęścić , można ewentualnie dodać zwykłej mąki , ja z przyzwyczajenia używamy majzeny, przyprawić do smaku .Gdy sos zacznie się gotować wyłączyć ogień. Schab pokroić na paski i podawać polany sosem