marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Schab nadziewany puree ziołowym.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso opłukać,pokroić,osuszyć,oprószyć przyprawami.Ziemniaki po obraniu ugotować,odcedzić,ubić z dodatkiem ziół.Nadziewać mięso,spiąć.Smażyć

Schab nadziewany puree ziołowym.

Składniki:

Schab nadziewany puree ziołowym.

 

  • 1 kg.schabu bez kości,
  • 1 kg.ziemniaków,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pęczek różnych suszonych ziół(trybula,szałwia,kmin rzymski),
  • olej do smażenia,
  • mleko lub śmietanka,
  • 2 jajka,
  • mąka,bułka tarta do obtoczenia,
  • pieprz czarny mielony,
  • sól,
  • wykałaczki do mięs.

Sposób przygotowania:

Schab nadziewany puree ziołowym.
Schab opłukać,osuszyć i pokroić na 10 plasterków,po czym rozbić tłuczkiem do mięsa,oprószyć solą i pieprzem.Zioła posiekać lub rozetrzeć w dłoniach na talerz.Ziemniaki obrać,opłukać,ugotować, odcedzić i ubić,dodając mleka lub śmietanki i garść roztartych ziół,a nawet obrane i zmiażdżone ząbki czosnku.Tłuszcz rozgrzać na patelni,a plastry schabu nadziewać puree ziemniaczano-ziołowym.Zwinąć w rulon plasterek i spiąć po obu stronach wykałaczkami z patyczków,które przedtem sparzyć wrzątkiem.Kłaść po kolei roladki schabowe na skwierczący olej i smażyć 6-8 min.na średnim ogniu.Podczas smażenia przewracać dwoma widelcami na różne strony,co 2-3 min.Po usmażeniu wyjąć roladki,osączyć z tłuszczu.Przełożyć na półmisek i podawać na obiad ze sałatą w śmietanie.