Sposób przygotowania:
Schab nadziewany serem i żurawiną
Czyste suche mięso układamy na tacy i za pomocą dwóch noży robimy w środku kieszeń na nadzienie. Staramy się tak operować nożami, aby nam się spotkały w środku. Ostrzem noża staramy się z jedne i drugiej strony zrobić szersze wejście niż jest sam nóż. Składniki na marynatę mieszamy razem, ser nie tylko doda smaku, ale również posłuży nam jako spoiwo dla żurawiny. Takim farszem napełniamy schab. Nie robimy tego zbyt mocno, ponieważ mięso i tak nam się skurczy. Całość nacieramy marynatą z pozostałych składników, pakujemy szczelnie i odkładamy w chłodne miejsce na noc. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z każdej strony, a następnie wkładamy do gęsiarki, przykrywamy i pieczemy w 220 stopniach przez 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy około 60 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i sprawdzamy patyczkiem czy płyn wypływający z mięsa jest przeźroczysty. Jeśli tak, podpiekamy bez przykrycia jakieś 10 min. Jeśli płyn jest mętny te 10 min pieczemy nadal pod przykryciem. Upieczony schab wyjmujemy i przykrywamy folią aby odpoczął.