Sposób przygotowania:
Schab nadziewany szpinakiem od Mariel
Schab dokładnie opłukać i osuszyć włożyć go do naczynia żaroodpornego. Przygotować marynatę: Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawami ; pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki papryki słodkiej , szczyptą kolendry, pół łyżeczki czosnku granulowanego, dodać sól i pieprz do smaku.Dokładnie nasmarować mięso marynatą i zostawić na około 12 godzin pod przykryciem w chłodnym miejscu. Gdy czas marynowania dobiegnie końca, wyciągnąć mięsko, rozciąć go w dwóch miejscach tak by powstał jeden płat.Następnie rozbić go tłuczkiem. Na patelni roztopić masło, dodać rozdrobniony mrożony szpinak, trzy ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, sól i pieprz do smaku oraz śmietanę. Na małym ogniu podsmażyć szpinak.Następnie pozostawić do wystudzenia. Zimny szpinak rozsmarować na płacie mięsa, następnie zwinąć go w rulon i owinąć sznurkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Roladę z powrotem umieścić w naczyniu z pozostałością marynaty, dodatkowo podlać go bulionem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec go pod przykryciem około 1,5 godziny. Nie kroić mięsa od razu po wyjęciu z piekarnika ,wyjąć go i odstawić aby przestygł około pół godziny.