kugelchen

kugelchen

Kucharz
[Przepisów: 10]

Schab pod pierzynka zielonych szparag

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniałe połączenie kotletów schabowych z zielonymi szparagami, pomidorkami i oliwkami. Podane zarówno na ciepło jak i na zimno stanowi smaczną przekąskę.

Schab pod pierzynka zielonych szparag

Składniki:

Schab pod pierzynka zielonych szparag

 

  • 4 kotlety schabowe
  • 1 pęczek zielonych szparag
  • opakowanie sera feta
  • 2 rzodkiewki
  • 4 pomidorki
  • kilka oliwek
  • kilka listków sałaty masłowej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

 

  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól , pieprz,
  • 1 ząbek czosnku
  • mała łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Schab pod pierzynka zielonych szparag
Mięso umyć i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. następnie oprószyć z obu stron mąką. Panierować jak tradycyjne kotlety w jajku i bułce tartej. Obsmażyć z obu stron na złoto na oleju. W garnku w osolonej wodzie z dodatkiem cukru ugotować szparagi ( układać na stojąco główkami do góry). Po ugotowaniu odcedzić i układać wraz z sałatką , pomidorami , pokrojonymi oliwkami i serem feta na usmażone kotlety. Całość polać sosem na bazie oliwy , octu winnego cukru soli , pieprzu i przeciśniętego czosnku.