zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2399]

Schab prawie tajski

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Na obiad polecamy dzisiaj schab z tajskim sosem chilli.

Schab prawie tajski

Składniki:

Schab prawie tajski

 

  • 500 g schabu bez kości
  • 1 czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 300 g cukinii
  • 250 g obgotowanych kurek
  • 250 g kalafiora
  • 1/2 szk posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 szczypty pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowo grzybowego
  • 5 łyżek sosu tajskiego chili
  • słodko pikantnego
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 paczki makaronu ryżowego wstążki

 

Sposób przygotowania:

Schab prawie tajski
coś co moje chłopaki baaaaaaaaaardzo lubią.



Wodę na makaron zagotować, osolić i wrzucić go aby doszedł. Od czasu do czasu pomieszać. Gdy będzie odpowiedni miękki zalać zimną wodą i odcedzić.Schab pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem i przeciąć na dwie części. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kawałki mięsa i podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Gdy mięso się ładnie zarumieni dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i paprykę pokrojoną w paseczki. Chwilę smażyć a następnie dodać kalafiora podzielonego na różyczki oraz pokrojoną w kostkę cukinię i obgotowane kurki. Wszystko nadal smażyć, gdy warzywa będą na pół miękkie dodać przyprawy, pietruszkę, podlać woda i dusić około 5 minut. Na koniec sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody. Zagotować. Schab podawać z makaronem ryżowym lub jak ktoś lubi z ryżem.