mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Schab w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Schab polecam na świąteczne obiady

Schab w cieście francuskim

Składniki:

Schab w cieście francuskim

 

  • 1 kg wędzonego schabu wieprzowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 2 średnie cebule
  • 250ml soku pomidorowego
  • 1 łyżka margaryny
  • sól
  • pieprz
  • 25 dag pomidorów
  • 80 dag włoskiej kapusty
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 listki laurowe

 

Sposób przygotowania:

Schab w cieście francuskim
Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Cebule obrać, opłukać i pokroić na połówki. Do garnka włożyć mięso, cebulę i liście laurowe. Zalać wodą, przykryć i zagotować. Gotować około 40 minut. Mięso wyjąć a wywar zachować. Rozmrozić ciasto francuskie. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ciasto francuskie złożyć i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25cm x 40cm. Posmarować ciasto musztardą i posypać grubo natką pietruszki. Schab zawinąć ciasno w ciasto, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Ułożyć na blasze i piec 30 minut. Kapustę włoską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na cząstki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić kapustę. Smażyć 5minut ciągle mieszając. Zalać sokiem pomidorowym i 250ml wywaru z mięsa. Gotować na dużym ogniu 5 minut. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut.
Kapustę przełożyć na półmisek, ułożyć schab i pokroić go na kapustę. Posypać ziarnami sezamu.

Tagi:

ciasto schab