Schab w galarecie Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przyrządzić schab w galarecie

Schab w galarecie Asus

Składniki:

Schab w galarecie Asus

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1o dag suszonych śliwek
  • 3 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki żelatyny
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 pomidory koktajlowe
  • Sól, pieprz cukier do smaku.

 

  • Do marynaty

 

  • 1/4 szklanka oliwy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Schab w galarecie Asus
Na początku przygotować marynatę. Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i majerankiem. Schab umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż przez całą długość, natrzeć marynatą i odstawić na około 2 h do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć, nacięcie wypełnić śliwkami .Mięso umieścić w rękawie foliowym wlać 1/4 szklanki bulionu i piec około 60 minut w w temperaturze 180 stopni. Upieczony schab pokroić w plastry i ułożyć na dużym półmisku. Udekorować połówkami pomidorków i natka pietruszki. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, bulion zagotować, zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę, doprawić solą, pieprzem i cukrem, ostudzić. Schab zalać zastygającą galaretą i na koniec odstawić do lodówki pod przykryciem.