Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Schab w sosie barbecue

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne danie obiadowe w stylu amerykańskim. Przygotowuję się je ekspresowo, a z talerza znika jeszcze szybciej.

Schab w sosie barbecue Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie barbecue

 

  • 3 - 4 kotlety schabowe (ok 400-500g),
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta pieprzu,
  • masło do smażenia,

 

  • SOS:
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki wody,
  • szczypta chili

Sposób przygotowania:

Schab w sosie barbecue
Kotlety schabowe rozbijamy, najlepiej przez folię. Nacieramy je solą, pieprzem, imbirem i cukrem pudrem. Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy mięso. Do miseczki dodajemy wszystkie składniki sosu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Sos wlewamy do mięsa, dodajemy liście laurowe. Całość dusimy około 15 minut pod przykryciem. Danie podajemy od razu np. z ryżem długoziarnistym. Życzę smacznego :)
Schab w sosie barbecue
Do miseczki dodajemy wszystkie składniki sosu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
Schab w sosie barbecue
Nacieramy je solą, pieprzem, imbirem i cukrem pudrem.
Schab w sosie barbecue
Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy mięso.
Schab w sosie barbecue
Sos wlewamy do mięsa, dodajemy liście laurowe. Całość dusimy około 15 minut

Tagi:

sosy schab mięso