beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Schab w  sosie śmietankowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Schab w  sosie śmietankowym

Składniki:

Schab w  sosie śmietankowym

 

Sposób przygotowania:

Schab w  sosie śmietankowym
Kawałki mięsa rozbić na kotlety, oprószyć solą i  panierować w  mące z  obu stron. Następnie kotleciki obsmażyć z  obu stron na gorącym tłuszczu, podlać 1/2 szklanki wody, wrzucić pokruszone liście laurowe, zmielony jałowiec z  zielem angielskim oraz pieprz marynowany. Całość dusić pod przykryciem około 20 min. na małym ogniu, następnie zalać wszystko śmietaną, mieszając przy zalewaniu. W  dalszym ciągu dusić na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie przyprawić do smaku i  poczekać do zgęstnienia sosu. Dla ułatwienia gęstnienia można odkryć potrawę do odparowania, gotując i  mieszając co jakiś czas, aż do uzyskania właściwej gęstości.

Tagi:

mięso schab