Sposób przygotowania:
Schab wieprzowy na dziko
Cytrynę umyć, obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę. Włoszczyznę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do miski (z zamknięciem), obłożyć włoszczyzną, cebulą, listkami laurowymi, ziarnami pieprzu i plastrami cytryny. Zalać winem. Miskę szczelnie zamknąć i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Schab wyjąć z marynaty. Marynatę przecedzić. W brytfannie rozgrzać 30g masła, podsmażyć mięso z każdej strony. Dolać marynatę i dołożyć warzywa. Brytfannę zakryć, wstawić do piekarnika i piec 50minut. Mięso wyjąć, trzymać w cieple. Sos z brytfanny zmiksować, doprawić cukrem, pieprzem i solą. Dodać resztę masła, wymieszać. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem i podawać.